wtorek, 27 maja 2014

Pierś z kaczki i żurawiną

Heja, Witam! Dzisiaj przygotujemy pierś z kaczki w sosie żurawinowym.

Składniki:
2-łyżeczki małe oleju
1-Pierś z kaczki ze skórą
100g żurawiny suszonej
100ml wina czerwonego półwytrawnego 
Sok z 0,5 limonki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  
1 ząbek czosnku
Szczypta soli, pieprzu, majeranku

Pierś z kaczki


1. To co zaczynamy?:) Na początku myjemy pierś z kaczki, osuszmy ją ręcznikiem papierowym. 
2. Ostrym nożem nacinamy skórę kaczki tak jak pokazany na zdjęciu oraz nacieramy 1 łyżeczka oleju.
3. Kiedy już to wszytko zrobi, nacieramy mięso drobno posiekanym czosnkiem i posypujemy szczyptą soli, pieprzu z dwóch stron.
4. Teraz na dobrze rozgrzanej patelni zaczynamy smażyć pierś z kaczki na średnim ogniu. 
PAMIĘTAJ! Zawsze zaczynamy smażyć od strony skóry.

5. 7-10min od strony skóry, 5-7min druga strona
6. Kiedy usmażymy zostawiamy pierś na 5-10 min mięso aby odpoczęło.

Sos żurawinowy.

1. Do tłuszczu który został po smażeniu piersi wyrzucamy około 80g suszonej żurawiny. Smażymy 2-3min
2. Wlewamy wino z jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej. !Mąkę i wino dobrze wymieszać przed wlaniem na patelnie! 
3. Teraz dodajemy sok z limonki
3. Wszystko razem gotujemy około 1-2min i GOTOWE;)
*Żółte wiórka to skórka z pomarańczy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz